ZASADY REKRUTACJI NA STUDIA DRUGIEGO STOPNIA (STACJONARNE) PROWADZONE PRZEZ WYDZIAŁ NAUK O ŻYWNOŚCI I RYBACTWA
KIERUNEK: MIKROBIOLOGIA STOSOWANA
dziedzina nauk rolniczych, dyscyplina technologia żywności i żywienia
studia stacjonarne rekrutacja na semestr zimowy i letni
- Na studia drugiego stopnia KIERUNKU MIKROBIOLOGIA STOSOWANA może być przyjęta osoba, która posiada dyplom ukończenia studiów.
- Postępowanie kwalifikacyjne na studia drugiego stopnia odbędzie się na podstawie rankingu, z tym że w pierwszej kolejności przyjmowani są kandydaci po ukończeniu KIERUNKU MIKROBIOLOGIA STOSOWANA, w następnej – kandydaci po innym kierunku studiów.
- Dla kandydatów – absolwentów KIERUNKU MIKROBIOLOGIA STOSOWANA, podstawą kwalifikacji na studia drugiego stopnia będzie ocena wpisana do dyplomu ukończonych studiów (pierwszego stopnia lub jednolitych magisterskich). W przypadku gdy kryterium to okaże się niewystarczające, brana będzie pod uwagę średnia ocen ze studiów określona przez uczelnię wydającą dyplom.
- Dla kandydatów – absolwentów innych kierunków studiów, którzy osiągnęli porównywalne efekty kształcenia z zakresu wiedzy, umiejętności i kompetencji społecznych do tych, jakie wymagane są od absolwentów tego samego kierunku studiów (na który się ubiegają) - podstawą kwalifikacji na studia drugiego stopnia będą te same kryteria, jak dla kandydatów tego samego kierunku studiów (opisanych w pkt. 3).
- Dla kandydatów - absolwentów pozostałych kierunków studiów, nie spełniających wymogów - opisanych w pkt. 3) i 4) podstawą kwalifikacji będzie: pozytywny wynik testu lub rozmowy kwalifikacyjnej oraz ocena wpisana do dyplomu ukończenia studiów (pierwszego stopnia lub jednolitych magisterskich). W przypadku gdy kryterium to okaże się niewystarczające, brana będzie pod uwagę średnia ocen ze studiów określona przez uczelnię wydającą dyplom.
UWAGA !
Dla kandydatów, posiadających tytuł zawodowy:
- licencjata lub magistra, rekrutacja na studia stacjonarne drugiego stopnia prowadzona jest tylko na semestr zimowy, a tok studiów obejmuje 4 semestry,
- inżyniera lub magistra inżyniera, rekrutacja prowadzona jest tylko na semestr letni, a tok studiów obejmuje 3 semestry.
KRYTERIA PRZYJĘĆ ZAKRES TESTU KWALIFIKACYJNEGO
O przyjęcie na studia bez testu kwalifikacyjnego ubiegać się mogą absolwenci studiów realizowanych na Wydziale Nauk o Żywności i Rybactwa ZUT w Szczecinie oraz absolwenci, którzy uzyskali kompetencje w zakresie jednego z wymienionych dziedzin wiedzy:
- nauk ścisłych i przyrodniczych w dyscyplinach: nauk biologicznych, nauk chemicznych, nauk fizycznych, nauk o Ziemi i środowisku,
- nauk inżynieryjno-technicznych w dyscyplinach: inżynieria biomedyczna, inżynieria chemiczna, inżynieria środowiska, górnictwo i energetyka
- nauk rolniczych
- nauk medycznych i nauk o zdrowiu
Absolwenci kierunków studiów z innych dziedzin nauki niż wymienione powyżej przystępują do testu kwalifikacyjnego.
Zakres testu kwalifikacyjnego obejmuje zagadnienia:
- bakteriologia,
- immunologia,
- mikrobiologia rolna,
- mikrobiologia żywności,
- mikrobiologia lekarska,
- mikrobiologia sanitarna z epidemiologią,
- wirusologia.
Polecane książki:
- Schlegel Hans - Mikrobiologia ogólna, PWN
- Salyers Abigail A., Whitt Dixie D. - Mikrobiologia, Różnorodność chorobotwórczość i środowisko, PWN
- Szewczyk Eligia M. - Diagnostyka bakteriologiczna, PWN
- Żakowska Zofia, Libudzisz Zdzisława, Kowal Krystyna - Mikrobiologia techniczna, t. 1 i 2, PWN
- Gołąb Jakub, Jakóbisiak Marek, Stokłosa Tomasz, Lasek Witold - Immunologia, PWN
- Trojanowska Krystyna, Giebel Helena, Gołębiowska Barbara - Mikrobiologia żywności, Wyd. Uniwersytet Przyrodniczy Poznań