ZASADY REKRUTACJI NA STUDIA DRUGIEGO STOPNIA PROWADZONE PRZEZ WYDZIAŁ BIOTECHNOLOGII I HODOWLI ZWIERZĄT
KIERUNEK: BIOTECHNOLOGIA
dziedzina: nauki rolnicze - wiodąca oraz nauki ścisłe i przyrodnicze oraz nauki inżynieryjno-techniczne
studia stacjonarne rekrutacja prowadzona jest na semestr zimowy i letni,
studia niestacjonarne rekrutacja prowadzona jest na semestr letni
- Na studia drugiego stopnia KIERUNKU BIOTECHNOLOGIA może być przyjęta osoba, która posiada dyplom ukończenia studiów oraz spełnia poniższe kryteria.
- Postępowanie kwalifikacyjne na studia drugiego stopnia odbędzie się na podstawie rankingu, z tym że w pierwszej kolejności przyjmowani są kandydaci po ukończeniu tego samego kierunku studiów, w następnej – kandydaci po innym kierunku studiów.
- Dla kandydatów – absolwentów tego samego kierunku studiów, podstawą kwalifikacji na studia drugiego stopnia będzie ocena wpisana do dyplomu ukończonych studiów (pierwszego stopnia lub jednolitych magisterskich). W przypadku gdy kryterium to okaże się niewystarczające, brana będzie pod uwagę średnia ocen ze studiów określona przez uczelnię wydającą dyplom.
- Dla kandydatów – absolwentów innych kierunków studiów, którzy osiągnęli porównywalne efekty kształcenia z zakresu wiedzy, umiejętności i kompetencji społecznych do tych, jakie wymagane są od absolwentów tego samego kierunku studiów (na który się ubiegają) - podstawą kwalifikacji na studia drugiego stopnia będą te same kryteria, jak dla kandydatów tego samego kierunku studiów (opisanych w pkt. 3).
- Dla kandydatów - absolwentów pozostałych kierunków studiów, nie spełniających wymogów - opisanych w pkt. 3) i 4) podstawą kwalifikacji będzie: pozytywny wynik testu lub rozmowy kwalifikacyjnej oraz ocena wpisana do dyplomu ukończenia studiów. W przypadku gdy kryterium to okaże się niewystarczające, brana będzie pod uwagę średnia ocen ze studiów określona przez uczelnię wydającą dyplom.
UWAGA
Dla kandydatów, posiadających tytuł zawodowy:
- licencjata lub magistra, rekrutacja prowadzona jest tylko na semestr zimowy, a tok studiów obejmuje 4 semestry (kandydaci będą kierowani na semestr wyrównujący efekty inżynierskie),
- inżyniera lub magistra inżyniera, rekrutacja prowadzona jest na semestr zimowy i letni, a tok studiów obejmuje 3 semestry.
Rekrutacja na studia niestacjonarne obejmuje wyłącznie kandydatów z tytułem zawodowym inżyniera lub magistra inżyniera i prowadzona jest na semestr letni.
KRYTERIA PRZYJĘĆ ZAKRES TESTU KWALIFIKACYJNEGO
O przyjęcie na studia bez przystępowania do testu kwalifikacyjnego/rozmowy kwalifikacyjnej ubiegać się mogą absolwenci po kierunkach:
- analityka medyczna,
- biotechnologia,
- biotechnologia medyczna,
- bezpieczeńtwo żywności,
- bioinformatyka,
- bioinżynieria zwierząt,
- biologia,
- biologia stosowana,
- farmacja,
- kosmetologia,
- mikrobiologia,
- mikrobiologia stosowana,
- ochrona środowiska,
- technologia żywności i żywienie człowieka
lub innych pokrewnych kierunkach, po weryfikacji uzyskanych efektów uczenia się, w szczególności dotyczących:
- ogólnej wiedzy z zakresu nauk biologicznych i technicznych, w szczególności genetyki, biochemii, biologii molekularnej, mikrobiologii, inżynierii genetycznej i inżynierii bioprocesowej;
- znajomość biochemicznych, molekularnych i komórkowych podstaw funkcjonowania organizmów oraz możliwości ich wykorzystania w biotechnologii,
- znajomość podstawowych metod laboratoryjnych, technik i narzędzi pozwalających na wykonywanie zadań z zakresu biotechnologii i umiejętność korzystania z nich z zachowaniem zasad bezpieczeństwa,
- ogólnej wiedzy związanej z wykorzystaniem procesów i metod biotechnologicznych w różnych gałęziach nauki i przemysłu oraz innych obszarach działalności człowieka.
Dla kandydatów – absolwentów innych kierunków studiów podstawą kwalifikacji będzie pozytywny wynik testu kwalifikacyjnego/ rozmowy kwalifikacyjnej z zakresu:
- ogólne zagadnienia związane z biotechnologią;
- znajomość procesów zachodzących w organizmach żywych oraz możliwości ich wykorzystania w biotechnologii,
- znajomości metod, technik i narzędzi związanych z biotechnologią.