Publikacje

Dorobek naukowy dyscypliny TŻiŻCz (punkty: 70+) w 2020 roku

TytułAutorzyCzasopismoPotencjalna współpracaKontakt
Enterotoxigenic potential of coagulase-negative staphylococci isolated from bovine milk in PolandHelak I., Daczkowska-Kozon E., Dłubała A.Journal of Dairy ScienceAlicja Dłubała
Polysaccharide/gelatin blend films as carriers of ascorbyl palmitate-a comparative studyŁupina K., Dariusz Kowalczyk, Emilia DrozłowskaFood ChemistryBadania własciwosci fizykochemicznych folii i powłok, badania kąta zwilżaniaEmilia Drozłowska
Carcass characteristics, chemical composition, physicochemical properties, texture, and microstructure of meat from spent Pekin ducksKokoszyński D., Arpášová H., Hrnčar C., Żochowska-Kujawska J., Kotowicz M., Sobczak M. Poultry ScienceZakłady przetwórstwa mięsnegoMarek Kotowicz
Innate Immune Response against Staphylococcus aureus Preincubated with Subinhibitory Concentration of trans-AnetholeKwiatkowski P., Bartosz Wojciuk, Iwona Wojciechowska-Koszko, Łukasz Łopusiewicz, Bartłomiej Grygorcewicz, Agata Pruss, Monika Sienkiewicz, Karol Fijałkowski, Edward Kowalczyk, Barbara Dołęgowska International Journal of Molecular SciencesBadania mikrobiologiczne działania dotyczące antybakteryjnego substancji aktywnych przeciwko wybranym patogenom, badania FTIRŁukasz Łopusiewicz
Antibacterial Activity of Selected Essential Oil Compounds Alone and in Combination with β-Lactam Antibiotics Against MRSA StrainsKwiatkowski P., Łukasz Łopusiewicz, Agata Pruss, Mateusz Kostek ,Monika Sienkiewicz, Radosław Bonikowski, Iwona Wojciechowska-Koszko, Barbara Dołęgowska International Journal of Molecular SciencesBadania mikrobiologiczne działania dotyczące antybakteryjnego substancji aktywnychŁukasz Łopusiewicz
Whey Protein Concentrate/Isolate Biofunctional FilmsModified with Melanin from Watermelon(Citrullus lanatus) SeedsŁopusiewicz Ł., Emilia Drozłowska, Paulina Trocer, Mateusz Kostek, Mariusz Śliwiński,  Marta H. F. Henriques, Artur Bartkowiak, Peter SobolewskiMaterialsFilmy z melaniną, badania własciwosci fizykochemicznych folii i powłok, waloryzacja odpadu w kierunku nowych foliiŁukasz Łopusiewicz
Glycoside hydrolase (PelAh) immobilization prevents Pseudomonas aeruginosa biofilm formation on cellulose-based wound dressingSzymańska M., Jolanta Karakulska, Peter Soboloewski, Urszula Kowalska Bartłomiej Grygorcewicz, Dominique Böttcher, Uwe T Bornscheuer, Radosław DrozdCarbohydrate PolymersBadania nad immobilizacją enzymów, zdjęcia SEMUrszula Kowalska
Prevalence of Listeria species and L. monocytogenes in ready-to-eat foods in the West Pomeranian region of Poland: Correlations between the contamination level, serogroups, ingredients, and producers.Szymczak B., Szymczak M., Trafiałek J.Food MicrobiologyPrzemysł i jednostki naukoweBarbara Szymczak
Endocrine-disrupting organochlorine pesticides in human breast milk: changes during lactationWitczak A., Pohoryło A., Abdel-Gawad H.NutrientsInstytucje zdrowia publicznego, instytucje naukoweAgata Witczak
Starch treatment with deep eutectic solvents, ionic liquids and glycerol. A comparative studyZdanowicz M.Carbohydrate PolymersZastosowanie cieczy eutektycznychMagdalena Zdanowicz
Enriched feeds with iodine and selenium from natural and sustainable sources to modulate farmed gilthead seabream (Sparus aurata) and common carp (Cyprinus carpio) fillets elemental nutritional valueBarbosa V., Maulvault A.L., Anacleto P., Santos M., Mai M., Oliveira H., Delgado I., Coelho I., Barata M., Araújo‐Luna R., Ribeiro L., Eljasik P., Sobczak M., Sadowski J., Tórz A., Panicz R., Dias J., Pousão-Ferreira P., Marques A. Food and Chemical ToxicologyHodowcy i producenci surowca rybnego oraz producenci przetworów rybnychMałgorzata Sobczak
 Effects of starch type and concentration on the physicochemical properties of bilayer-stabilized o/w emulsion gels enriched with β-1,3/1,6-D-glucans.Bortnowska G., Bartkowiak A., Tokarczyk G., Przybylska S., Iwański R. Journal of the Science of Food and AgricultureUczelnie wyższe, Zakłady przetwórstwa spożywczegoGrażyna Bortnowska
A high-quality genetic reference database of European commercial fishes reveals substitution fraud of processed Atlantic cod (Gadus morhua) and common sole (Solea solea) at different steps in the Belgian supply chainDeconinck D., Volckaert F., Hostens K., Panicz R., Eljasik P., Faria M., Monteiro K., Robbens J., Derycke S. Food and Chemical ToxicologyHodowcy i producenci surowca rybnegoRemigiusz Panicz
Exposure to Non-Continuous Rotating Magnetic Field Induces Metabolic Strain-specific Response of Komagataeibacter xylinusDrozd R., Magdalena Szymańska, Anna Żywicka, Urszula Kowalska,  Rafał Rakoczy, Marian Kordas, Maciej Konopacki, Adam Feliks Junka, Karol FijałkowskiaBiochemical Engineering JournalZdjęcia SEM, badania nad celulozą bakteryjnąUrszula Kowalska
Characterization of Flaxseed Oil Bimodal Emulsions Prepared with Flaxseed Oil Cake Extract Applied as a Natural Emulsifying AgentDrozłowska E, Artur Bartkowiak, Łukasz ŁopusiewiczPolymerswaloryzacja odpadu w kierunku emulgatora, badania stabilnosci emulsji Emilia Drozłowska
Valorization of Flaxseed Oil Cake Residual from Cold-Press Oil Production as a Material for Preparation of Spray-Dried Functional Powders for Food Applications as Emulsion Stabilizers. Drozłowska E, Łukasz Łopusiewicz, Monika Mężyńska, Artur BartkowiakBiomoleculessuszenie rozpyłowe, produkcja nowych naturalnych emulgatorówEmilia Drozłowska
Plasma biochemistry, gene expression and liver histomorphology in common carp (Cyprinus carpio) fed with different dietary fat sourcesEljasik P., Panicz R., Sobczak M., Sadowski J., Barbosa V., Marques A., Dias J.Food and Chemical ToxicologyHodowcy i producenci surowca rybnegoRemigiusz Panicz
The Use of Sage Oil Macerates (Salvia officinalis L.) for Oxidative Stabilization of Cod Liver Oil in Bulk Oil SystemsHrebień-Filisińska A., Artur Bartkowiak International Journal of Food ScienceUczelnie wyższe, zakąldy spożywcze, zaklady produkujące dodatki doż ywności funcjonalnej Agnieszka Filisinska
 Survey of entomopathogenic nematodes and fungi in agricultural areasKarbowska-Dzięgielewska M., Adamska I.  Plant Protection ScienceProducenci i przetwórcy żywnościIwona Adamska
The Effect of Fermentation with Kefir Grains on the Physicochemical and Antioxidant Properties of Beverages from Blue Lupin (Lupinus angustifolius L.) SeedsŁopusiewicz Ł., Emilia Drozłowska, Paulina Trocer, Paweł Kwiatkowski, Artur Bartkowiak, Annett Gefrom, Monika SienkiewiczMoleculeswegańska żywnośc fermentowanaŁukasz Łopusiewicz
Stimulatory Effect of Silver Nanoparticles on the Growth and Flowering of Potted Oriental Lilies Salachna P., Andżelika Byczyńska, Agnieszka Zawadzińska, Rafał Piechocki, Małgorzata MizielińskaAgronomybadania mikrobiologiczne działania ekstraktów, badania nanocząstek Małgorzata Mizielińska
Changes in Growth and Physiological Parameters of ×Amarine Following an Exogenous Application of Gibberellic Acid and Methyl JasmonateSalachna P., Małgorzata Mikiciuk, Agnieszka Zawadzińska, Rafał Piechocki, Piotr Ptak, Grzegorz Mikiciuk, Anna Pietrak, Łukasz Łopusiewicz Agronomybadnia fizykochemiczne roslinŁukasz Łopusiewicz
Effects of Gellan Oligosaccharide and NaCl Stress
on Growth, Photosynthetic Pigments, Mineral
Composition, Antioxidant Capacity and
Antimicrobial Activity in Red Perilla
Salachna P., Monika Grzeszczuk, Edward Meller, Małgorzata Mizielińska Moleculesbadania mikrobiologiczne działania ekstraktówMałgorzata Mizielińska
Quality improvement of common carp (Cyprinus carpio L.) meat fortified with n-3 PUFASobczak M., Panicz R., Eljasik P., Sadowski J., Tórz A., Żochowska-Kujawska J., Barbosa V., Domingues V., Marques A., Dias J. Food and Chemical ToxicologyHodowcy i producenci surowca rybnego oraz producenci przetworów rybnychMałgorzata Sobczak
Effect of constant and fluctuating temperatures during frozen storage on quality of marinated fillets from Atlantic and Baltic herrings (Clupea harengus).Szymczak M., Kamiński P., Felisiak K., Szymczak B., Dmytrów I., Sawicki T. LWT – Food Science and technologyPrzemysł i jednostki naukoweMariusz Szymczak
Validation of Real-time PCR Reference Genes of Muscle Metabolism in Harvested Spiny-Cheek Crayfish (Faxonius limosus) Exposed to Seasonal VariationŚmietana N., Panicz R., Sobczak M., Eljasik P., P. Śmietana. AnimalsHodowcy i producenci surowca rybnegoRemigiusz Panicz
Variability of elements and nutritional value of spiny-cheek crayfish (Faxonius limosus, Rafinesque, 1817): Variability of elements and nutritional value of F. limosusŚmietana N., Panicz R., Sobczak M., Nędzarek A., Śmietana P. Journal of Food Composition and AnalysisHodowcy i producenci surowca rybnegoRemigiusz Panicz
Składniki mineralne - monografiaFriedrich M., Sadowska J., Bruszkowska M., Dziaduch I.Wydawnictwo ZUT - Brak OdnośnikaJoanna Sadowska
Toksyny pochodzenia mikrobiologicznegoSzymczak B., Bogusławska-Wąs E. Szkodliwe substancje w żywności, PWNPrzemysł spożywczy, bezpieczeństwo żywności

Barbara Szymczak

Elzbieta Bogusławska-Wąs

 Physicochemical properties, oxidative stability and antioxidant capacity of clean label meat-based sauces: effects of phenolic extracts addition and cold storage. Bortnowska G., Przybylska S., Iwański R.,Journal of Food Science and Technology- Brak OdnośnikaUczelnie wyższe, Zakłady przetwórstwa spożywczegoAgnieszka Filisinska
Surface Geometry of Four Conventional Nanohybrid Resin-Based Composites and Four Regular Viscosity Bulk Fill Resin-Based Composites after Two-Step Polishing ProcedureGranat M., Janusz Cieloszyk, Urszula Kowalska, Jadwiga Buczkowska-Radlińska, Ryta Łagocka, BioMed Research International badania nad nanokompozytami w protetyce, zdjęcia SEMUrszula Kowalska
Carcass, physicochemical and sensory characteristics of meat from genetic reserve ducks after two reproductive seasonsKokoszyński, Z. Bernacki, M. Biegniewska, M. Saleh, K. Stęczny, R. Zwierzyński, M. Kotowicz, M. Sobczak, J. Żochowska-Kujawska, P. Wasilewski, T. Bucek, M. Kmiecik.South African Journal of Animal ScienceZakłady przetwórstwa mięsnegoMrek Kotowicz
The Influence of Multilayer, ”Sandwich” Package on the Freshness of Bread after 72 h StoragMizielińska M., Urszula Kowalska, Alicja Tarnowiecka-Kuca, Paulina Dzięcioł, Katarzyna Kozłowska and Artur BartkowiakCoatingsnowoczesne barierowe opakowania do chlebaMalgorzata Mizielinska
Lycopene – a bioactive carotenoid offering multiple health benefits: a reviewPrzybylska S.International Journal Of Food Science And TechnologyUczelnie wyższe, Zakłady przetwórstwa spożywczego, Placówki medyczne, gabinety dietetyczneSylwia Przybylska
Buttermilk ice cream - New method for buttermilk utilizationSkryplonek K., Dmytrów I., Mituniewicz -Małek A.Food Science and Nutritionprzemysł mleczarskiIzabela Dmytrow
Sposób marynowania ryb morskich i słodkowodnych opornych na marynowanieSzymczak M., Felisiak K., Szymczak B., Tokarczyk G.Patent RP P.426641Przemysł i jednostki naukoweMariusz Szymczak
Carboxymethyl Starch/Medium Chain Fatty Acid Compositions: Rheological Changes During Storage and Selected Film PropertiesZdanowicz M., Agata  Markowska-Szczupak,Tadeusz Spychaj Starch‐Stärkefilmy ze skrobiąMagdalena Zdanowicz
Carcass characteristics, physicochemical properties, and texture and microstructure of the meat and internal organs of carrier and King pigeonsKokoszyński D., Stęczny K., Żochowska-Kujawska J., Sobczak M., Kotowicz M., Saleh M., Fik M., Arpášová H., Hrnčár C., Włodarczyk K. AnimalsZakłady przetwórstwa mięsnegoJoanna Żochowska-Kujawska

Dorobek naukowy dyscypliny TŻiŻCz (punkty: 70+) w 2019 roku

TytułAutorzyCzasopismoPotencjalna współpracaKontakt
Probiotic fermented beverages based on acid wheySkryplonek K., Dmytrów I., Mituniewicz -Małek A.Journal of Dairy Science (2019)
Mleczne napoje funkcjonalneIzabela Dmytrów
Characteristics of lactose-free frozen yogurt with κ-carrageenan and corn starch as stabilizersSkryplonek K., Henriques M., Gomes D., Viegas J., Fonseca C., Pereira C., Dmytrów I., Mituniewicz-Małek A.Journal of Dairy Science (2019)Przemysł MleczarskiIzabela Dmytrów
Thermoplastic starch/wood biocomposites processed with deep eutectic solventsGrylewicz A., Spychaj T., Zdanowicz M.Composites Part A: Applied Science and ManufacturingZastosowanie cieczy eutektycznychMagdalena Zdanowicz
Carcass composition and selected meat quality traits of Pekin ducks from genetic resources flocksKokoszyński D., Wasilewski R., Stęczny K., Kotowicz M., Hrncar C., Arpasova H.Poultry ScienceZakłady przetwórstwa mięsnegoMarek Kotowicz
Reproducibility of a Short-Form, Multicomponent Dietary Questionnaire to Assess Food Frequency Consumption, Nutrition Knowledge, and Lifestyle (SF-FFQ4PolishChildren) in Polish Children and AdolescentsKowalkowska J., Wądolowska L., Hamułka J., Wojtas N, Człapka-Matyasik M., Kozirok W., Bronkowska M., Sadowska J., Naliwajko S., Dziaduch I., Koronowicz A., Piasna-Slupecka E., Czeczelewska E., Czeczelewski J., Kostecka M., Długosz A., Loboda D., Jeruszka-Bielak M.Nutrients-Joanna Sadowska
Detection of Cyprinid herpesvirus 2 (CyHV-2) in symptomatic ornamental types of goldfish (Carassius auratus) and asymptomatic common carp (Cyprinus carpio) reared in warm-water cage culture Panicz R., Sadowski J., Eljasik P. AquacultureHodowcy i producenci surowca rybnegoRemigiusz Panicz
The impact of a diet containing sucrose and systematically repeated starvation on the oxidative status of the uterus and ovary of ratsSadowska J., Dudzińska W., Skotnicka E., Sielatycka K., Daniel I.

Nutrients

-Joanna Sadowska
Age-related changes in the carcass composition and meat quality of fallow deer (DAMA DAMA L.)Żochowska-Kujawska J., Kotowicz M., Sobczak M., Lachowicz K., Wójcik J.

Meat Science

Zakłady przetwórstwa mięsnegoJoanna Żochowska- Kujawska
Identification of non-protein nitrogen compounds separated by CZE without derivatization from TCA extract from salted herring meatFelisiak K., Szymczak M., Kołakowski E. 

Journal of Food Composition and Analysis

Obiektywne metody oceny dojrzewania surowców białkowychKatarzyna Felisiak
The Antibacterial Activity of Lavender Essential Oil Alone and In Combination with Octenidine Dihydrochloride against MRSA StrainsKwiatkowski P., Łopusiewicz Ł., Kostek M., Drozłowska E., Pruss A., Wojciuk B., Sienkiewicz M., Bliźniewiska Zielińska H., Dołęgowska B.Moleculesbadania mikrobiologiczne i działania antybakteryjne substancji aktywnychŁukasz Łopusiewicz
The Influence of Essential Oil Compounds on Antibacterial Activity of Mupirocin-Susceptible and Induced Low-Level Mupirocin-Resistant MRSA StrainsKwiatkowski P., Pruss A., Wojciuk B., Dołęgowska B., Wajs-Bonikowska A., Sienkiewicz M., Mężyńska M., Łopusiewicz Ł.Moleculesbadania mikrobiologiczne działania dotyczące antybakteryjnego substancji aktywnychŁukasz Łopusiewicz
Genetic diversity in natural populations of noble crayfish (Astacus astacus L.) in north-western Poland on the basis of combined SSR and AFLP dataPanicz R., Napora-Rutkowski Ł., Keszka S., Skuza L., Szenejko M., Śmietana P.PeerJHodowcy i producenci surowca rybnegoRemigiusz Panicz
The influence of type and concentration of inorganic pigments of the polyurethane adhsive properties and adhesion of laminatesWołosiak-Hnat A., Zych K., Mężyńska M., Karłowicz M., Dajworski M., Bartkowiak A., Lisiecki S.International Journal of Adhesion and AdhesivesZakłady przemysłu spożywczego oraz producenci opakowań do żywności

Sławomir Lisiecki

Artur Bartkowiak

Sugar alcohol-based deep eutectic solvents as potato starch plasticizers  Zdanowicz M., Staciwa P., Jędrzejewski R., Spychaj T.PolymersZastosowanie cieczy eutektycznychMagdalena Zdanowicz
The role of Rhodotorula mucilaginosa in selected biological process of wild fishBogusławska-Wąs E.,  Dłubała A. Fish physiology and biochemistry
Przemysl paszowy i akwakultura
Elżbieta Bogusławska- Wąs
The influence of thermal hydrolysis process on emulsifying properties of potato protein isolateDrozłowska E., Weronis M., Bartkowiak A.Journal of Food Science and Technology- MysoreBadania stabilności emulsji oraz modyfikacja termiczna białekEmilia Drozłowska
Development, Characterization, and Bioactivity of Non-Dairy Kefir-Like Fermented Beverage Based on Flaxseed Oil CakeŁopusiewicz Ł., Emilia Drozłowska, Paulina Siedlecka, Monika Mężyńska, Artur Bartkowiak, Monika Sienkiewicz, Hanna Bliźniewiska Zielińska, Paweł KwiatkowskiFoodsWegańskie fermentowane przekąskiŁukasz Łopusiewicz
Sposób zwiększenia aktywności proteolitycznej w kąpieli pozostałej po marynowaniu śledziSzymczak M.Patent  P.415721Przemysł rybny i mięsnyMariusz Szymczak
The reuse of brine to enhance the ripening of marine and freshwater fish resistant to marinatingSzymczak M., Felisiak K., Tokarczyk G., Szymczak B.International Journal of Food Science and TechnologyPrzemysł rybny i mięsny. Biotechnologia żywności.Mariusz Szymczak
PCB residues in the tissues of sea ducks wintering on the south coast of the Baltic Sea, PolandTomza-Marciniak A., Pilarczyk B., Witczak A., Rząd I., Pilarczyk REnvironmental Science and Pollution ResearchPrzemysł i jednostki naukoweAgata Witczak
The Effect of Citric Acid on Physicochemical Properties of Hydrophilic Carboxymethyl Starch-Based FilmsWilpiszewska K., Antosik A., Zdanowicz M.Journal of Polymers and the EnvironmentZastosowanie cieczy eutektycznych oraz filmy ze skrobiąMagdalena Zdanowicz
LDPE/PET laminated films modified with FeO(OH) × H2O, Fe2O3, and ascorbic acid to develop oxygen scavenging system for food packagingWołosiak-Hnat A., Zych K., Mężyńska M., Kifonidis A., Dajworski M., Lisiecki S., Bartkowiak A.Packaging Technology and ScienceZakłady przemysłu spożywczego oraz producenci opakowań do żywności

Sławomir Lisiecki

Artur Bartkowiak

Low Transition Temperature Mixtures (LTTM) containing sugars as potatoZdanowicz M., Staciwa P., Spychaj T.StarchZastosowanie cieczy eutektycznychMagdalena Zdanowicz
Farsz rybny i sposób wytwarzania farszu rybnego.Bortnowska G., Przybylska S. Patent P.232904Zakłady przetwórstwa rybGrażyna Bortnowska