Dorobek naukowy dyscypliny TŻiŻCz (punkty: 70+) w 2020 roku
Tytuł | Autorzy | Czasopismo | Potencjalna współpraca | Kontakt | |
---|---|---|---|---|---|
Enterotoxigenic potential of coagulase-negative staphylococci isolated from bovine milk in Poland | Helak I., Daczkowska-Kozon E., Dłubała A. | Journal of Dairy Science | Alicja Dłubała | ||
Polysaccharide/gelatin blend films as carriers of ascorbyl palmitate-a comparative study | Łupina K., Dariusz Kowalczyk, Emilia Drozłowska | Food Chemistry | Badania własciwosci fizykochemicznych folii i powłok, badania kąta zwilżania | Emilia Drozłowska | |
Carcass characteristics, chemical composition, physicochemical properties, texture, and microstructure of meat from spent Pekin ducks | Kokoszyński D., Arpášová H., Hrnčar C., Żochowska-Kujawska J., Kotowicz M., Sobczak M. | Poultry Science | Zakłady przetwórstwa mięsnego | Marek Kotowicz | |
Innate Immune Response against Staphylococcus aureus Preincubated with Subinhibitory Concentration of trans-Anethole | Kwiatkowski P., Bartosz Wojciuk, Iwona Wojciechowska-Koszko, Łukasz Łopusiewicz, Bartłomiej Grygorcewicz, Agata Pruss, Monika Sienkiewicz, Karol Fijałkowski, Edward Kowalczyk, Barbara Dołęgowska | International Journal of Molecular Sciences | Badania mikrobiologiczne działania dotyczące antybakteryjnego substancji aktywnych przeciwko wybranym patogenom, badania FTIR | Łukasz Łopusiewicz | |
Antibacterial Activity of Selected Essential Oil Compounds Alone and in Combination with β-Lactam Antibiotics Against MRSA Strains | Kwiatkowski P., Łukasz Łopusiewicz, Agata Pruss, Mateusz Kostek ,Monika Sienkiewicz, Radosław Bonikowski, Iwona Wojciechowska-Koszko, Barbara Dołęgowska | International Journal of Molecular Sciences | Badania mikrobiologiczne działania dotyczące antybakteryjnego substancji aktywnych | Łukasz Łopusiewicz | |
Whey Protein Concentrate/Isolate Biofunctional FilmsModified with Melanin from Watermelon(Citrullus lanatus) Seeds | Łopusiewicz Ł., Emilia Drozłowska, Paulina Trocer, Mateusz Kostek, Mariusz Śliwiński, Marta H. F. Henriques, Artur Bartkowiak, Peter Sobolewski | Materials | Filmy z melaniną, badania własciwosci fizykochemicznych folii i powłok, waloryzacja odpadu w kierunku nowych folii | Łukasz Łopusiewicz | |
Glycoside hydrolase (PelAh) immobilization prevents Pseudomonas aeruginosa biofilm formation on cellulose-based wound dressing | Szymańska M., Jolanta Karakulska, Peter Soboloewski, Urszula Kowalska Bartłomiej Grygorcewicz, Dominique Böttcher, Uwe T Bornscheuer, Radosław Drozd | Carbohydrate Polymers | Badania nad immobilizacją enzymów, zdjęcia SEM | Urszula Kowalska | |
Prevalence of Listeria species and L. monocytogenes in ready-to-eat foods in the West Pomeranian region of Poland: Correlations between the contamination level, serogroups, ingredients, and producers. | Szymczak B., Szymczak M., Trafiałek J. | Food Microbiology | Przemysł i jednostki naukowe | Barbara Szymczak | |
Endocrine-disrupting organochlorine pesticides in human breast milk: changes during lactation | Witczak A., Pohoryło A., Abdel-Gawad H. | Nutrients | Instytucje zdrowia publicznego, instytucje naukowe | Agata Witczak | |
Starch treatment with deep eutectic solvents, ionic liquids and glycerol. A comparative study | Zdanowicz M. | Carbohydrate Polymers | Zastosowanie cieczy eutektycznych | Magdalena Zdanowicz | |
Enriched feeds with iodine and selenium from natural and sustainable sources to modulate farmed gilthead seabream (Sparus aurata) and common carp (Cyprinus carpio) fillets elemental nutritional value | Barbosa V., Maulvault A.L., Anacleto P., Santos M., Mai M., Oliveira H., Delgado I., Coelho I., Barata M., Araújo‐Luna R., Ribeiro L., Eljasik P., Sobczak M., Sadowski J., Tórz A., Panicz R., Dias J., Pousão-Ferreira P., Marques A. | Food and Chemical Toxicology | Hodowcy i producenci surowca rybnego oraz producenci przetworów rybnych | Małgorzata Sobczak | |
Effects of starch type and concentration on the physicochemical properties of bilayer-stabilized o/w emulsion gels enriched with β-1,3/1,6-D-glucans. | Bortnowska G., Bartkowiak A., Tokarczyk G., Przybylska S., Iwański R. | Journal of the Science of Food and Agriculture | Uczelnie wyższe, Zakłady przetwórstwa spożywczego | Grażyna Bortnowska | |
A high-quality genetic reference database of European commercial fishes reveals substitution fraud of processed Atlantic cod (Gadus morhua) and common sole (Solea solea) at different steps in the Belgian supply chain | Deconinck D., Volckaert F., Hostens K., Panicz R., Eljasik P., Faria M., Monteiro K., Robbens J., Derycke S. | Food and Chemical Toxicology | Hodowcy i producenci surowca rybnego | Remigiusz Panicz | |
Exposure to Non-Continuous Rotating Magnetic Field Induces Metabolic Strain-specific Response of Komagataeibacter xylinus | Drozd R., Magdalena Szymańska, Anna Żywicka, Urszula Kowalska, Rafał Rakoczy, Marian Kordas, Maciej Konopacki, Adam Feliks Junka, Karol Fijałkowskia | Biochemical Engineering Journal | Zdjęcia SEM, badania nad celulozą bakteryjną | Urszula Kowalska | |
Characterization of Flaxseed Oil Bimodal Emulsions Prepared with Flaxseed Oil Cake Extract Applied as a Natural Emulsifying Agent | Drozłowska E, Artur Bartkowiak, Łukasz Łopusiewicz | Polymers | waloryzacja odpadu w kierunku emulgatora, badania stabilnosci emulsji | Emilia Drozłowska | |
Valorization of Flaxseed Oil Cake Residual from Cold-Press Oil Production as a Material for Preparation of Spray-Dried Functional Powders for Food Applications as Emulsion Stabilizers. | Drozłowska E, Łukasz Łopusiewicz, Monika Mężyńska, Artur Bartkowiak | Biomolecules | suszenie rozpyłowe, produkcja nowych naturalnych emulgatorów | Emilia Drozłowska | |
Plasma biochemistry, gene expression and liver histomorphology in common carp (Cyprinus carpio) fed with different dietary fat sources | Eljasik P., Panicz R., Sobczak M., Sadowski J., Barbosa V., Marques A., Dias J. | Food and Chemical Toxicology | Hodowcy i producenci surowca rybnego | Remigiusz Panicz | |
The Use of Sage Oil Macerates (Salvia officinalis L.) for Oxidative Stabilization of Cod Liver Oil in Bulk Oil Systems | Hrebień-Filisińska A., Artur Bartkowiak | International Journal of Food Science | Uczelnie wyższe, zakąldy spożywcze, zaklady produkujące dodatki doż ywności funcjonalnej | Agnieszka Filisinska | |
Survey of entomopathogenic nematodes and fungi in agricultural areas | Karbowska-Dzięgielewska M., Adamska I. | Plant Protection Science | Producenci i przetwórcy żywności | Iwona Adamska | |
The Effect of Fermentation with Kefir Grains on the Physicochemical and Antioxidant Properties of Beverages from Blue Lupin (Lupinus angustifolius L.) Seeds | Łopusiewicz Ł., Emilia Drozłowska, Paulina Trocer, Paweł Kwiatkowski, Artur Bartkowiak, Annett Gefrom, Monika Sienkiewicz | Molecules | wegańska żywnośc fermentowana | Łukasz Łopusiewicz | |
Stimulatory Effect of Silver Nanoparticles on the Growth and Flowering of Potted Oriental Lilies | Salachna P., Andżelika Byczyńska, Agnieszka Zawadzińska, Rafał Piechocki, Małgorzata Mizielińska | Agronomy | badania mikrobiologiczne działania ekstraktów, badania nanocząstek | Małgorzata Mizielińska | |
Changes in Growth and Physiological Parameters of ×Amarine Following an Exogenous Application of Gibberellic Acid and Methyl Jasmonate | Salachna P., Małgorzata Mikiciuk, Agnieszka Zawadzińska, Rafał Piechocki, Piotr Ptak, Grzegorz Mikiciuk, Anna Pietrak, Łukasz Łopusiewicz | Agronomy | badnia fizykochemiczne roslin | Łukasz Łopusiewicz | |
Effects of Gellan Oligosaccharide and NaCl Stress on Growth, Photosynthetic Pigments, Mineral Composition, Antioxidant Capacity and Antimicrobial Activity in Red Perilla | Salachna P., Monika Grzeszczuk, Edward Meller, Małgorzata Mizielińska | Molecules | badania mikrobiologiczne działania ekstraktów | Małgorzata Mizielińska | |
Quality improvement of common carp (Cyprinus carpio L.) meat fortified with n-3 PUFA | Sobczak M., Panicz R., Eljasik P., Sadowski J., Tórz A., Żochowska-Kujawska J., Barbosa V., Domingues V., Marques A., Dias J. | Food and Chemical Toxicology | Hodowcy i producenci surowca rybnego oraz producenci przetworów rybnych | Małgorzata Sobczak | |
Effect of constant and fluctuating temperatures during frozen storage on quality of marinated fillets from Atlantic and Baltic herrings (Clupea harengus). | Szymczak M., Kamiński P., Felisiak K., Szymczak B., Dmytrów I., Sawicki T. | LWT – Food Science and technology | Przemysł i jednostki naukowe | Mariusz Szymczak | |
Validation of Real-time PCR Reference Genes of Muscle Metabolism in Harvested Spiny-Cheek Crayfish (Faxonius limosus) Exposed to Seasonal Variation | Śmietana N., Panicz R., Sobczak M., Eljasik P., P. Śmietana. | Animals | Hodowcy i producenci surowca rybnego | Remigiusz Panicz | |
Variability of elements and nutritional value of spiny-cheek crayfish (Faxonius limosus, Rafinesque, 1817): Variability of elements and nutritional value of F. limosus | Śmietana N., Panicz R., Sobczak M., Nędzarek A., Śmietana P. | Journal of Food Composition and Analysis | Hodowcy i producenci surowca rybnego | Remigiusz Panicz | |
Składniki mineralne - monografia | Friedrich M., Sadowska J., Bruszkowska M., Dziaduch I. | Wydawnictwo ZUT - Brak Odnośnika | Joanna Sadowska | ||
Toksyny pochodzenia mikrobiologicznego | Szymczak B., Bogusławska-Wąs E. | Szkodliwe substancje w żywności, PWN | Przemysł spożywczy, bezpieczeństwo żywności | ||
Physicochemical properties, oxidative stability and antioxidant capacity of clean label meat-based sauces: effects of phenolic extracts addition and cold storage. | Bortnowska G., Przybylska S., Iwański R., | Journal of Food Science and Technology- Brak Odnośnika | Uczelnie wyższe, Zakłady przetwórstwa spożywczego | Agnieszka Filisinska | |
Surface Geometry of Four Conventional Nanohybrid Resin-Based Composites and Four Regular Viscosity Bulk Fill Resin-Based Composites after Two-Step Polishing Procedure | Granat M., Janusz Cieloszyk, Urszula Kowalska, Jadwiga Buczkowska-Radlińska, Ryta Łagocka, | BioMed Research International | badania nad nanokompozytami w protetyce, zdjęcia SEM | Urszula Kowalska | |
Carcass, physicochemical and sensory characteristics of meat from genetic reserve ducks after two reproductive seasons | Kokoszyński, Z. Bernacki, M. Biegniewska, M. Saleh, K. Stęczny, R. Zwierzyński, M. Kotowicz, M. Sobczak, J. Żochowska-Kujawska, P. Wasilewski, T. Bucek, M. Kmiecik. | South African Journal of Animal Science | Zakłady przetwórstwa mięsnego | Mrek Kotowicz | |
The Influence of Multilayer, ”Sandwich” Package on the Freshness of Bread after 72 h Storag | Mizielińska M., Urszula Kowalska, Alicja Tarnowiecka-Kuca, Paulina Dzięcioł, Katarzyna Kozłowska and Artur Bartkowiak | Coatings | nowoczesne barierowe opakowania do chleba | Malgorzata Mizielinska | |
Lycopene – a bioactive carotenoid offering multiple health benefits: a review | Przybylska S. | International Journal Of Food Science And Technology | Uczelnie wyższe, Zakłady przetwórstwa spożywczego, Placówki medyczne, gabinety dietetyczne | Sylwia Przybylska | |
Buttermilk ice cream - New method for buttermilk utilization | Skryplonek K., Dmytrów I., Mituniewicz -Małek A. | Food Science and Nutrition | przemysł mleczarski | Izabela Dmytrow | |
Sposób marynowania ryb morskich i słodkowodnych opornych na marynowanie | Szymczak M., Felisiak K., Szymczak B., Tokarczyk G. | Patent RP P.426641 | Przemysł i jednostki naukowe | Mariusz Szymczak | |
Carboxymethyl Starch/Medium Chain Fatty Acid Compositions: Rheological Changes During Storage and Selected Film Properties | Zdanowicz M., Agata Markowska-Szczupak,Tadeusz Spychaj | Starch‐Stärke | filmy ze skrobią | Magdalena Zdanowicz | |
Carcass characteristics, physicochemical properties, and texture and microstructure of the meat and internal organs of carrier and King pigeons | Kokoszyński D., Stęczny K., Żochowska-Kujawska J., Sobczak M., Kotowicz M., Saleh M., Fik M., Arpášová H., Hrnčár C., Włodarczyk K. | Animals | Zakłady przetwórstwa mięsnego | Joanna Żochowska-Kujawska |
Dorobek naukowy dyscypliny TŻiŻCz (punkty: 70+) w 2019 roku
Tytuł | Autorzy | Czasopismo | Potencjalna współpraca | Kontakt |
---|---|---|---|---|
Probiotic fermented beverages based on acid whey | Skryplonek K., Dmytrów I., Mituniewicz -Małek A. | Journal of Dairy Science (2019) | Mleczne napoje funkcjonalne | Izabela Dmytrów |
Characteristics of lactose-free frozen yogurt with κ-carrageenan and corn starch as stabilizers | Skryplonek K., Henriques M., Gomes D., Viegas J., Fonseca C., Pereira C., Dmytrów I., Mituniewicz-Małek A. | Journal of Dairy Science (2019) | Przemysł Mleczarski | Izabela Dmytrów |
Thermoplastic starch/wood biocomposites processed with deep eutectic solvents | Grylewicz A., Spychaj T., Zdanowicz M. | Composites Part A: Applied Science and Manufacturing | Zastosowanie cieczy eutektycznych | Magdalena Zdanowicz |
Carcass composition and selected meat quality traits of Pekin ducks from genetic resources flocks | Kokoszyński D., Wasilewski R., Stęczny K., Kotowicz M., Hrncar C., Arpasova H. | Poultry Science | Zakłady przetwórstwa mięsnego | Marek Kotowicz |
Reproducibility of a Short-Form, Multicomponent Dietary Questionnaire to Assess Food Frequency Consumption, Nutrition Knowledge, and Lifestyle (SF-FFQ4PolishChildren) in Polish Children and Adolescents | Kowalkowska J., Wądolowska L., Hamułka J., Wojtas N, Człapka-Matyasik M., Kozirok W., Bronkowska M., Sadowska J., Naliwajko S., Dziaduch I., Koronowicz A., Piasna-Slupecka E., Czeczelewska E., Czeczelewski J., Kostecka M., Długosz A., Loboda D., Jeruszka-Bielak M. | Nutrients | - | Joanna Sadowska |
Detection of Cyprinid herpesvirus 2 (CyHV-2) in symptomatic ornamental types of goldfish (Carassius auratus) and asymptomatic common carp (Cyprinus carpio) reared in warm-water cage culture | Panicz R., Sadowski J., Eljasik P. | Aquaculture | Hodowcy i producenci surowca rybnego | Remigiusz Panicz |
The impact of a diet containing sucrose and systematically repeated starvation on the oxidative status of the uterus and ovary of rats | Sadowska J., Dudzińska W., Skotnicka E., Sielatycka K., Daniel I. | - | Joanna Sadowska | |
Age-related changes in the carcass composition and meat quality of fallow deer (DAMA DAMA L.) | Żochowska-Kujawska J., Kotowicz M., Sobczak M., Lachowicz K., Wójcik J. | Zakłady przetwórstwa mięsnego | Joanna Żochowska- Kujawska | |
Identification of non-protein nitrogen compounds separated by CZE without derivatization from TCA extract from salted herring meat | Felisiak K., Szymczak M., Kołakowski E. | Obiektywne metody oceny dojrzewania surowców białkowych | Katarzyna Felisiak | |
The Antibacterial Activity of Lavender Essential Oil Alone and In Combination with Octenidine Dihydrochloride against MRSA Strains | Kwiatkowski P., Łopusiewicz Ł., Kostek M., Drozłowska E., Pruss A., Wojciuk B., Sienkiewicz M., Bliźniewiska Zielińska H., Dołęgowska B. | Molecules | badania mikrobiologiczne i działania antybakteryjne substancji aktywnych | Łukasz Łopusiewicz |
The Influence of Essential Oil Compounds on Antibacterial Activity of Mupirocin-Susceptible and Induced Low-Level Mupirocin-Resistant MRSA Strains | Kwiatkowski P., Pruss A., Wojciuk B., Dołęgowska B., Wajs-Bonikowska A., Sienkiewicz M., Mężyńska M., Łopusiewicz Ł. | Molecules | badania mikrobiologiczne działania dotyczące antybakteryjnego substancji aktywnych | Łukasz Łopusiewicz |
Genetic diversity in natural populations of noble crayfish (Astacus astacus L.) in north-western Poland on the basis of combined SSR and AFLP data | Panicz R., Napora-Rutkowski Ł., Keszka S., Skuza L., Szenejko M., Śmietana P. | PeerJ | Hodowcy i producenci surowca rybnego | Remigiusz Panicz |
The influence of type and concentration of inorganic pigments of the polyurethane adhsive properties and adhesion of laminates | Wołosiak-Hnat A., Zych K., Mężyńska M., Karłowicz M., Dajworski M., Bartkowiak A., Lisiecki S. | International Journal of Adhesion and Adhesives | Zakłady przemysłu spożywczego oraz producenci opakowań do żywności | |
Sugar alcohol-based deep eutectic solvents as potato starch plasticizers | Zdanowicz M., Staciwa P., Jędrzejewski R., Spychaj T. | Polymers | Zastosowanie cieczy eutektycznych | Magdalena Zdanowicz |
The role of Rhodotorula mucilaginosa in selected biological process of wild fish | Bogusławska-Wąs E., Dłubała A. | Fish physiology and biochemistry | Przemysl paszowy i akwakultura | Elżbieta Bogusławska- Wąs |
The influence of thermal hydrolysis process on emulsifying properties of potato protein isolate | Drozłowska E., Weronis M., Bartkowiak A. | Journal of Food Science and Technology- Mysore | Badania stabilności emulsji oraz modyfikacja termiczna białek | Emilia Drozłowska |
Development, Characterization, and Bioactivity of Non-Dairy Kefir-Like Fermented Beverage Based on Flaxseed Oil Cake | Łopusiewicz Ł., Emilia Drozłowska, Paulina Siedlecka, Monika Mężyńska, Artur Bartkowiak, Monika Sienkiewicz, Hanna Bliźniewiska Zielińska, Paweł Kwiatkowski | Foods | Wegańskie fermentowane przekąski | Łukasz Łopusiewicz |
Sposób zwiększenia aktywności proteolitycznej w kąpieli pozostałej po marynowaniu śledzi | Szymczak M. | Patent P.415721 | Przemysł rybny i mięsny | Mariusz Szymczak |
The reuse of brine to enhance the ripening of marine and freshwater fish resistant to marinating | Szymczak M., Felisiak K., Tokarczyk G., Szymczak B. | International Journal of Food Science and Technology | Przemysł rybny i mięsny. Biotechnologia żywności. | Mariusz Szymczak |
PCB residues in the tissues of sea ducks wintering on the south coast of the Baltic Sea, Poland | Tomza-Marciniak A., Pilarczyk B., Witczak A., Rząd I., Pilarczyk R | Environmental Science and Pollution Research | Przemysł i jednostki naukowe | Agata Witczak |
The Effect of Citric Acid on Physicochemical Properties of Hydrophilic Carboxymethyl Starch-Based Films | Wilpiszewska K., Antosik A., Zdanowicz M. | Journal of Polymers and the Environment | Zastosowanie cieczy eutektycznych oraz filmy ze skrobią | Magdalena Zdanowicz |
LDPE/PET laminated films modified with FeO(OH) × H2O, Fe2O3, and ascorbic acid to develop oxygen scavenging system for food packaging | Wołosiak-Hnat A., Zych K., Mężyńska M., Kifonidis A., Dajworski M., Lisiecki S., Bartkowiak A. | Packaging Technology and Science | Zakłady przemysłu spożywczego oraz producenci opakowań do żywności | |
Low Transition Temperature Mixtures (LTTM) containing sugars as potato | Zdanowicz M., Staciwa P., Spychaj T. | Starch | Zastosowanie cieczy eutektycznych | Magdalena Zdanowicz |
Farsz rybny i sposób wytwarzania farszu rybnego. | Bortnowska G., Przybylska S. | Patent P.232904 | Zakłady przetwórstwa ryb | Grażyna Bortnowska |