Strategia rozwoju dyscypliny Technologia Żywności i Żywienia TŻiŻ na lata 2020-2025
I. Rozwój dyscypliny TŻiŻ
Rozwój dyscypliny Technologia Żywności i Żywienia na Wydziale Nauk o Żywności i Rybactwa Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie będzie oparty o rozwój badań naukowych wnoszących istotny wkład w rozwój nauki, gospodarki i społeczeństwa.
Priorytety strategii rozwoju dyscypliny TŻiŻ obejmują trzy zasadnicze płaszczyzny:
- badania naukowe i prace badawczo-rozwojowe,
- pozyskiwanie środków zewnętrznych (krajowych i zagranicznych) na ich realizację,
- powiązanie celów i rezultatów prowadzonych badań naukowych z potrzebami społeczeństwa i gospodarki.
Niniejsza strategia jest drogowskazem do rozwoju pracowników naukowo-dydaktycznych i doktorantów naszej dyscypliny.
II. Wizja dyscypliny TŻiŻ w 2024 roku
Prowadzone w ramach dyscypliny badania są na wysokim poziomie merytorycznym i obecne w międzynarodowym obiegu naukowym. Naukowcy aktywnie współpracującą z podmiotami otoczenia społeczno-gospodarczego oraz jednostkami naukowymi w Polsce i na świecie. Kierownictwo wydziału i rada dyscypliny troszczą się o rozwój dyscypliny, między innymi przez profesjonalne zarządzanie strategiczne, prowadzenie aktywnego i konstruktywnego dialogu z pracownikami oraz przez promowanie i reprezentowanie dyscypliny na zewnątrz, w tym inicjowanie współpracy z podmiotami społeczno-gospodarczymi w Polsce i za granicą. Nauczyciele akademiccy i pracownicy wydziału realizują przyjętą przez radę dyscypliny strategię rozwoju, czują się współodpowiedzialni za jej rozwój i ewaluację, prowadzą wysokiej jakości działalność badawczą, a ich aktywność w tym zakresie ma kluczowe znaczenie w procesie wynagradzania i awansów.
III. Podstawowe cele
1. Cele krótkofalowe:
Intensyfikacja działań mających na celu uzyskanie co najmniej kategorii naukowej B/B+ w ewaluacji w okresie 2017-2021
2. Cele długofalowe:
Podjęcie działań mających na celu uzyskanie kategorii naukowej B+/A w ewaluacji w okresie 2022-2025.
3. Cele stałe:
a) zwiększenie liczby publikacji naukowych w czasopismach i wydawnictwach z wykazów MNiSW o punktacji minimum 100 pkt;
b) prowadzenie działań promujących działalność naukową jednostek działających i prowadzących badania w obszarze dyscypliny TŻiŻ;
c) podnoszenie kompetencji zawodowych pracowników i rozwój kadry naukowej.
d) pozyskiwanie funduszy zewnętrznych na badania naukowe prowadzone w jednostkach reprezentujących dyscyplinę;
e) wspieranie pracowników w inicjatywach społecznych i kulturalnych miasta Szczecina, regionu i kraju, w szczególności promujących wiedzę dotycząca technologii żywności i żywienia;
f) zwiększenie wpływu działalności naukowej na środowisko i gospodarkę;
g) współdziałanie z podmiotami zewnętrznymi krajowymi i zagranicznymi w zakresie badań naukowych i upowszechniania wiedzy na poziomie międzynarodowym, krajowym i regionalnym;
h) współpraca z przedsiębiorcami w celu rozpoczęcia komercjalizacji wyników badań naukowych.
Plan działań zmierzających do realizacji celów strategicznych rozwoju dyscypliny TŻiŻ w latach 2020-2024
Cele strategiczne | Cele operacyjne
| Działania |
Poprawa jakości badań naukowych | Wspieranie rozwoju naukowego własnej kadry
| Intensyfikacja działań mających na celu uzyskanie wyższej kategorii naukowej. |
Zwiększenie liczby i jakości publikacji naukowych w czasopismach | ||
Wspieranie publikowania wyników badań naukowych. Stworzenie osobnego funduszu na pokrycie kosztów cykl przygotowania publikacji | ||
Organizacja szkoleń w zakresie możliwości publikacji i rozwoju międzynarodowego. | ||
Wprowadzenie systemu motywowania premiującego współpracę i wyjazdy zagraniczne. | ||
Promowanie systemu motywowania premiującego rozwój naukowy. | ||
Stały monitoring działalności naukowej | ||
Pomoc w opracowywaniu indywidualnych planów naukowych i publikacyjnych na kolejne okresy ewaluacyjne. | ||
Stałe uzupełnianie kadry naukowej młodymi pracownikami, którzy posiadają dorobek | ||
Wspomaganie w pozyskiwaniu doktorantów SD. Wspomaganie w finansowaniu prac doktorskich. | ||
Opracowanie zasad powszechnego dostępu pracowników WNOZIR do aparatury naukowej dostępnej na Wydziale | ||
Utrzymanie obecnej aparatury i zakup nowej aparatury – uzupełnianie możliwości badawczych w ramach całego zespołu dyscypliny | ||
Organizowanie cyklicznych autoprezentacji zespołów. | ||
Uzupełnienie kadry technicznej wspierającej zasoby infrastrukturalne B+R Zmniejszenie zaangażowania pracowników naukowych w działania organizacyjne | ||
Opracowanie wspólnego tematu naukowego integrującego naukowo-grantowo pracowników dyscypliny | ||
Promocja współpracy interdyscyplinarnej | ||
Tworzenie krajowych i międzynarodowych zespołów badawczych | Wsparcie finansowe na publikacje | |
Rozwój współpracy z uczelniami polskimi | ||
Organizacja i współorganizacja konferencji krajowych i międzynarodowych. | ||
Wsparcie finansowe autorów w zakresie przygotowania projektów międzynarodowych. | ||
Aplikowanie o projekty badawcze do instytucji zagranicznych. | ||
Wsparcie administracyjne zespołu projektowego/kierownika projektu zmniejszenie z obowiązków administracyjnych na rzecz wydziału (zniżka godzin lub nieobciążanie nadgodzinami). | ||
Zwiększenie przychodów z działalności naukowej | Aktywizacja aplikowania o granty naukowe | Uwzględnienie aktywności projektowej w systemie ocen okresowych. |
Wprowadzenie systemu motywowania premiującego grantobiorców. | ||
Wsparcie finansowe w zakresie przygotowania wniosków UE międzynarodowych. | ||
Organizacja szkoleń w zakresie możliwości pozyskiwania grantów. | ||
Aktywizacja współpracy z otoczeniem zewnętrznym w tym badania „szyte na miarę” potrzeb. | ||
Zwiększenie wpływu działalności naukowej na funkcjonowanie społeczeństwa i gospodarki | Powiązanie kierunków badań naukowych z potrzebami społeczeństwa i gospodarki | Prowadzenie zajęć dydaktycznych dot. realizowanych badań naukowych dla studentów I/II stopnia studiów kierunków kształcenia związanych z dyscypliną TŻiŻ |
Aktywne włączanie studentów I i II stopnia do prac zespołów badawczych i projektowych | ||
Intensyfikacja komercjalizacji wyników badań naukowych. | ||
Zwiększenie wpływu działalności naukowej na rozwój cywilizacyjny społeczeństwa. | ||
Praktyczne szkolenia z zakresu możliwości powiązania działalności naukowej | ||
Osiągnięcia naukowe na bieżąco prezentowane w elektronicznych kanałach informacyjnych. |
Główny cel strategiczny rozwoju dyscypliny technologia żywności i żywienia wyraża się w zdecydowanej poprawie i systematycznym umacnianiu jej pozycji na arenie krajowej i międzynarodowej, poprzez prowadzenie wysokiej jakości badań i ich umiędzynarodowianie, a także sukcesywne rozpowszechnianie oddziaływań na otoczenie społeczne.
Szczegółowe cele strategiczne:
1. Poprawa jakości badań naukowych oraz zarządzania w zakresie ich planowania i realizowania.
2. Umiędzynarodowienie badań i kadry badawczo-dydaktycznej.
3. Zwiększenie przychodów z działalności naukowej.
4. Usprawnienie popularyzowania wyników badań i prowadzonej działalności badawczej.
5. Komercjalizacja wyników badań naukowych.
6. Usprawnienie przepływu informacji i promocja dyscypliny.