Jest to jedyne na świecie rozwiązanie dedykowane do marynat rybnych w wodnych zalewach smakowych (octowych czy solankach). To nowoczesny rodzaj opakowania żywności, które monitoruje stan produktu w czasie rzeczywistym i informuje konsumenta o jego świeżości lub zepsuciu. Tego typu opakowania dostarczają informacji o jego jakości, bezpieczeństwie i trwałości. Działanie czujnika polega na predykcji, a nie bezpośrednim oznaczaniu zanieczyszczenia mikrobiologicznego. Wykonane badania naukowe pozwoliły powiązać statystycznie zawartość substancji produkowanych przez bakterie z zawartością jednego aminokwasu występującego w zalewie smakowej.
Korzyści z takiego rozwiązania to przede wszystkim bezpieczeństwo konsumenta (czujnik ostrzega przed spożyciem zepsutej żywności), redukcja marnowania żywności (ocena stanu faktycznego zamiast sztywnej daty), wsparcie logistyki i nadzoru jakości, a także budowanie zaufania do marki i produktu.
Wygląd czujnika zanurzonego w zalewie może być dowolny. Obecnie najczęściej stosowane są czujniki w formie kolorowego paska lub znaków graficznych zmieniających kolor.
Pomysł powstał w ramach projektu: „Charakterystyka katepsyn dyfundujących z mięsa ryb do kąpieli marynującej” finansowanego przez Narodowe Centrum Nauki w konkursie Sonata sumą 240 tys. zł.
Fot. Kamila Kozioł/ZUT