Prof. Piesowicz pracuje w Katedrze Technologii Materiałowych na Wydziale Inżynierii Mechanicznej i Mechatroniki; jest specjalistką w zakresie wielofazowych układów polimerowych – kompozytów i nanokompozytów oraz recyklingu materiałowego, współautorką lub autorką ponad 70 artykułów naukowych związanych z problematyką wytworzenia oraz badaniem właściwości układów polimerowych, otrzymanych metodą polikondensacji in situ lub przez zmieszanie w stanie stopionym. Ostatnie prace pani profesor związane są z otrzymywaniem biokompozytów z dodatkiem nanocząstek haloizytowych oraz opracowaniem sposobu ich recyklingu przez kompostowanie z wykorzystaniem teorii białkowo-cukrowej kondensacji.
Prof. Szymczak pracuje w Katedrze Toksykologii, Technologii Mleczarskiej i Przechowalnictwa Żywności na Wydziale Nauk o Żywności i Rybactwa. Zawodowo koncentruje się na technologiach przetwórstwa rybnego, w których wykorzystywane są biologicznie aktywne substancje. Przedmiotem badań prof. Szymczaka są właściwości i zastosowanie białek, lipidów, enzymów, hydrolizatów i barwników pochodzących z organizmów wodnych. Zajmuje się również wpływem składowania chłodniczego i zamrażalniczego surowca rybnego na jakość gotowych produktów. Efektem badań prof. Szymczaka są m.in. innowacyjne metody produkcji nowych przetworów rybnych oraz opracowywane we współpracy z przemysłem rybnym technologie zwiększające wydajność masy ryb solonych, marynowanych i wędzonych, jak również pełne wykorzystanie śledzi i krewetek.
Serdecznie gratulujemy!
Fot. Kancelaria Prezydenta RP