Aktualności

20 maja 2025 r. dwoje naukowców ZUT otrzymało akty nominacyjne z rąk Prezydenta Rzeczyposolitej Polskiej Andrzeja Dudy 09.06.2025 08:53

Nominacje profesorską w Pałacu Prezydenckim odebrała pani Elżbieta Piesowicz profesor nauk inżynieryjno-technicznych w dyscyplinie inżynieria materiałowa oraz pan Mariusz Szymczak profesor nauk rolniczych w dyscyplinie technologia żywności i żywienia.

 

Prof. Piesowicz pracuje w Katedrze Technologii Materiałowych na Wydziale Inżynierii Mechanicznej i  Mechatroniki; jest specjalistką w zakresie wielofazowych układów polimerowych – kompozytów i nanokompozytów oraz recyklingu materiałowego, współautorką lub autorką ponad 70 artykułów naukowych związanych z problematyką wytworzenia oraz badaniem właściwości układów polimerowych, otrzymanych metodą polikondensacji in situ lub  przez zmieszanie w stanie stopionym. Ostatnie prace pani profesor związane są z otrzymywaniem biokompozytów  z dodatkiem nanocząstek haloizytowych oraz opracowaniem sposobu ich recyklingu przez kompostowanie z wykorzystaniem teorii białkowo-cukrowej kondensacji. 

Prof. Szymczak pracuje w Katedrze Toksykologii, Technologii Mleczarskiej i Przechowalnictwa Żywności na Wydziale Nauk o Żywności i Rybactwa. Zawodowo koncentruje się na technologiach przetwórstwa rybnego, w których wykorzystywane są biologicznie aktywne substancje. Przedmiotem badań prof. Szymczaka są właściwości i zastosowanie białek, lipidów, enzymów, hydrolizatów i barwników pochodzących z organizmów wodnych. Zajmuje się również wpływem składowania chłodniczego i zamrażalniczego surowca rybnego na jakość gotowych produktów. Efektem badań prof. Szymczaka są m.in. innowacyjne metody produkcji nowych przetworów rybnych oraz opracowywane we współpracy z przemysłem rybnym technologie zwiększające wydajność masy ryb solonych, marynowanych i wędzonych, jak również pełne wykorzystanie śledzi i krewetek. 

Serdecznie gratulujemy!

Fot. Kancelaria Prezydenta RP